نگهداری پنیر لیقوان
پنیر لیقوان از دسته پنیر های مرطوب می باشد. و آنالیز های پنیرها نشان میدهد که به طور متوسط 40 درصد پنیر از آب تشکیل شده .پس شرایط نگهداری پنیر لیقوان باید طوری باشد که پنیر آبش را از دست ندهد. علاوه بر این در تولید پنیر لیقوان از نگهدارنده ها استفاده نمی شود و قرارگیری در معرض هوا و نور باعث کاهش کیفیت پنیر لیقوان می گردد.
نگهداری صحیح پنیر لیقوان در خانه
اغلب مواد غذایی فراوری شده که از فروشگاه ها می خریم، حاوی مقدار زیادی نگهدارنده سدیمی هستند که باعث سهولت در نگهداری می گردد. به عنوان مثال ماهی خارج از فریزر فورا بو میگیرد و غیر قابل مصرف می گردد ولی تن ماهی حتی در صورت باک کردن پلمپ، یک هفته در دما اتاق بدون ایجاد کمترین بویی باقی می ماند. هر چند که این مورد به نظر خوب می رسد ولی در صورت توجه به عوارض نگه دارنده ها برای بدن انسان، می توان دلیل رشد آمار سرطان را حدس زد.
پنیر لیقوان نگهدارنده ای جز آب نمک ندارد. بنابر این در نگهداری از پنیر لیقوان باید توجه ویژه ای داشته باشیم. کنترل گرما، هوا و غلظت آبنمک بسیار حائز اهمیت است
تاثیر دما در نگهداری پنیر لیقوان
پنیر لیقوان تقریبا یک ماده فاسد شدنی است و همواره باید در یخچال نگهداری شود. همچنین دما بالا باعث کاهش وزن پنیر می گردد. اگر دما محیط بالاتر از ۴۰ درجه شود، چربی داخل بافت پنیر در آب نمک حل شده و پنیر خشک می گردد.
هوا و پنیر لیقوان
هوا آزاد باعث زرد و خشک شدن سطح پنیر شده و رنگ سفید پنیر لیقوان را از بین می برد. گاها یک وجه پنیر خارج از آب نمک مانده و زرد و خشک می گردد. پیشنهاد میشود با یک نایلون یا پارچه، سطح پنیر را کاملا بپوشانید و تا حد امکان از بسته بندی محکم استفاده نمایید تا جلو نفوظ هوا به داخل بسته بندی را بگیرید.
تاثیر آب نمک در نگهداری پنیر لیقوان
آبنمک تنها نگهدارنده پنیر لیقوان است. در صورتی که غلظت آب نمک کم یا زیاد شود باعث تغییر طعم پنیر می گردد. در صورت غلظت بالا باعث کاهش وزن و خشک شدن و در صورت رقیق بودن باعث نرمی و افزایش احتمال فاسد شدن پنیر لیقوان می گردد.
نگهداری پنیر لیقوان در سردخانه
یکی از مشکلات نگهداری پنیر لیقوان در سرخانه های صنعتی، اختلاف دما سقف و کف سرد خانه می باشد که باعث خشک شدن پنیر های ردیف بالا و نرم شدن تدریجی ردیف کف سردخانه می گردد. استفاده از یک فن عمودی دائم کار باعث کاهش اختلاف دما و حل شدن این مشکل می گردد.
بهترین دما برای نگهداری پنیر لیقوان
پنیر لیقوان باید همواره در دما ۲الی ۶ درجه بماند. دما پایین تر باعث نرم شدن پنیر و افزایش احتمال یخ زدگی می شود. دما بالا ۶ درجه نیز باعث خشک شدن و کاهش وزن پنیر می گردد.